Oyun Terapisi Nedir?
Oyun terapisi, psikoterapinin bir formudur ve çocukların duygusal ve zihinsel sorunlarını aşmalarında etkili olabilir. Çocuklar genellikle kendilerini ifade etmek ve dünyada yol bulmak için oyunu kullanırlar ve oyun terapisi bunu değerlendirir. Oyun terapisi genellikle 3 ila 12 yaşları arasındaki çocuklarla kullanılır, ancak yetişkinlerle de kullanılabilir.
Oyun terapisinin temel amacı, kendilerini veya duygularını ifade etmekte zorlanan çocuklara bu duyguları oyun aracılığıyla ifade etmelerine yardımcı olmaktır. Bir oyun terapisti, kişiyi oyun terapisi boyunca en rahat hissettiği serbest ve güvenli bir ortamda rehberlik eder. Oyun terapistleri, resim yapmaktan dans etmeye kadar çocuğun hoşlanabileceği oyun etkinliklerini kullanır. Bazı durumlarda, oyun terapisti diğer aile üyelerini veya ebeveynleri de oyun etkinliklerine dahil etmelerini isteyebilir.
Oyun Terapisi Türleri
Oyun terapisi, oyun terapistleri tarafından kullanılan iki ana formu içerir:
Yönlendirici Oyun Terapisi: Yönlendirici oyun terapisinde, terapist el koyar ve çocuğu kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmak için yönlendirilmiş oyun etkinlikleriyle yönlendirir.
Yönlendirilmemiş Oyun Terapisi: Yönlendirilmemiş oyun terapisi, daha az kontrollü bir ortam kullanır. Terapist, çocuğun kendilerini istedikleri gibi ifade edebilecekleri ve sınırlı müdahale ile oyun etkinliklerine katılabilecekleri bir ortam bırakır.
Teknikler
Oyun terapisi sırasında birçok farklı teknik uygulanabilir. Bir terapi seansında kullanılan teknikler, çocuğun ihtiyaçlarına ve en rahat hissettiği oyun araçlarına bağlıdır. Tipik bir oyun terapisi seansı genellikle 30 ila 45 dakika sürer. Bir oyun terapisi seansında, terapist çocuğun oynaması için rahat ve güvenli bir ortam yaratır. Çocuğun, sağlanan oyuncaklarla etkileşimini gözlemleyecektir. Çocuk terapistin oyun odasında daha rahat hale geldikçe, çocuğun uğraştığı sorunları hedefleyen daha spesifik oyun etkinlikleri tanıtılacaktır.
Oyun terapistlerinin dünya genelinde sıkça kullandığı bazı yaygın teknikler şunlardır:
- Yapı blokları kullanma
- Sanat kullanma
- Kum oyunu
- Zeka oyunları
- Bebeklerle oyun
- Kukla oyunu
- Çay partisi oyunu
- Kart oyunları
- Satranç veya dama gibi strateji oyunları
- Saklambaç
- LEGO oyunu
Oyun Terapisinin Faydaları
Oyun terapisi, özellikle olumlu ve sağlıklı bir şekilde kendilerini ifade etmekte zorlanan kişiler için özellikle faydalıdır. İstismara uğramış veya son derece travmatik veya stresli olaylar yaşamış çocuklar, hayatlarında normal bir hissi yeniden kazanmak için oyun terapisinden faydalanabilirler. Duygusal ve sosyal ifadelerini engelleyen belirli bozukluklara sahip çocuklar da oyun terapisinden büyük fayda görürler.
Oyun terapisinin şu durumlarla yardımcı olabileceği araştırılmıştır:
- Otizm
- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
- Depresyon
- Anksiyete bozuklukları
- Travma sonrası stres bozukluğu
- Fiziksel ve duygusal travma
- Cinsel istismar
- Fiziksel veya duygusal istismar
- Oyun Terapisinin Etkililiği
Oyun terapisinin etkinliği üzerine daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. 2009 yılında, saldırgan çocuklar üzerinde oyun terapisinin etkinliğini inceleyen bir çalışmada, saldırgan davranış geçmişi olan bir öğrenci grubu iki gruba ayrıldı. Bir grup oyun terapisine maruz bırakıldı ve diğer grup kontrol grubu olarak kullanıldı. Çalışmanın sonunda, oyun terapisine maruz kalan çocukların, kontrol grubundaki çocuklara göre saldırgan davranışlarda önemli bir iyileşme gösterdiği bulundu. 2005 yılında, 1953 ile 2000 yılları arasında yapılan 93 çalışmanın bir analizi, çocuklar üzerindeki oyun terapisinin etkin bir tedavi yöntemi olduğu teorisini desteklemektedir. İnceleme, bu terapinin, çocuğun tedavisindeki ebeveynlerin de dahil edilmesi durumunda daha olumlu etkiler yarattığını ve bu terapinin yaş ve cinsiyet açısından etkili olduğunu bulmuştur.
Dikkate Alınması Gerekenler
Bir oyun terapisi sırasında, oyun terapisti liderlik ederken, çocuğun ebeveyni veya vasisi de önemli bir rol oynar. Oyun terapisti genellikle hem çocuk hem de ebeveyn veya vasilerle birlikte ortak bir danışma yapar ve tarafların hepsiyle ayrı ayrı danışmalar yapar. Bu, çocuğun ihtiyaçlarını tamamen anlamak için yapılır. Çocuğunuz için bir oyun terapisti ararken, ilgili deneyim ve uzmanlığa sahip olduklarından emin olmak önemlidir.
Nasıl Başlanır?
Eğer çocuğunuzun oyun terapisinden faydalanabileceğini düşünüyorsanız veya böyle birini tanıyorsanız, lisanslı bir psikolog veya psikoterapist ile iletişime geçerek başlayabilirsiniz. Oyun terapisi genellikle birkaç seans boyunca yapılır, bu nedenle çocuğunuzun tamamen rahat hissettiği biriyle çalışmak önemlidir.